Skip to content

24 Października – Światowy Dzień Walki z Otyłością

Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku, cierpią na nią ludzie niezależnie od wieku i płci.  Światowa Organizacja Zdrowia donosi o epidemii – na świecie co roku z powodów powiązanych z otyłością i nadwagą umiera kilka milionów. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie. Niestety, prognozy nie są optymistyczne. W 2025 roku otyłych będzie już 26% kobiet i 30% mężczyzn.

Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie.

Uwarunkowana jest m.in

  • czynnikami metabolicznymi,
  • neuroendokrynnymi,
  • psychologicznymi,
  • środowiskowymi
  • genetycznymi.

 Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia  czasu życia.

  Najprostszą metodą oceny nadwagi jest tzw. wskaźnik BMI (Body Mass Index)- to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu wyrażony wzorem

Istnieją następujące zakresy BMI:

  1. Norma (20 – 24,9)
  2. Nadwaga (25 – 29,9)
  3. Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
  4. Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
  5. Otyłość III stopnia (> 40)

Metody zapobiegania  otyłości

  1. Podstawą leczenia otyłości jest dieta o obniżonej kaloryczności, która musi być dostosowana indywidualnie do każdej osoby. Przy ustalaniu kaloryczności należy brać pod uwagę stopień nadwagi lub otyłości, kaloryczność dotychczasowej dziennej racji pokarmowej oraz stan zdrowia chorego.
  2. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w zdrowej diecie cukier stanowił mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla dorosłej zdrowej osoby średnie zapotrzebowanie kaloryczne to 2000 kcal. Tak więc 10% z 2000 daje nam 200 kcal. Taka liczba kalorii to równowartość 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów). Zalecenia dla dzieci dotyczące cukrów w diecie są takie same. Trzeba jednak pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na energię u dziecka jest dużo mniejsze niż osoby dorosłej, dlatego też ilościowy udział cukru w diecie dziecka powinien być dużo mniejszy.
  3. Tłuszcz w diecie powinien dostarczać poniżej 30% energii całkowitej diety.
  4. Dzienna racja pokarmowa powinna zawierać minimum 35g błonnika
  5. Rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5 posiłków, w tym ostatni posiłek nie później niż 3 godziny przed snem.
  6. Zrezygnowanie ze smażenia i duszenia poprzedzonego obsmażaniem na rzecz gotowania, duszenia bez obsmażania, pieczenia w folii, pieczenia na ruszcie.
  7. NAJWAŻNIEJSZE  – aktywność fizyczna  – nieodłączny sposób na walkę z otyłością.

ŻRÓDŁA : https://www.gov.pl/web/psse-staszow/24-pazdziernika—swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia

https://www.szpital.swidnica.pl/24-pazdziernika-swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia/embed/#?secret=90VKhtw8LE

Skip to content