
Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku, cierpią na nią ludzie niezależnie od wieku i płci. Światowa Organizacja Zdrowia donosi o epidemii – na świecie co roku z powodów powiązanych z otyłością i nadwagą umiera kilka milionów. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie. Niestety, prognozy nie są optymistyczne. W 2025 roku otyłych będzie już 26% kobiet i 30% mężczyzn.
Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie.
Uwarunkowana jest m.in
- czynnikami metabolicznymi,
- neuroendokrynnymi,
- psychologicznymi,
- środowiskowymi
- genetycznymi.
Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia czasu życia.
Najprostszą metodą oceny nadwagi jest tzw. wskaźnik BMI (Body Mass Index)- to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu wyrażony wzorem

Istnieją następujące zakresy BMI:
- Norma (20 – 24,9)
- Nadwaga (25 – 29,9)
- Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
- Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
- Otyłość III stopnia (> 40)

Metody zapobiegania otyłości
- Podstawą leczenia otyłości jest dieta o obniżonej kaloryczności, która musi być dostosowana indywidualnie do każdej osoby. Przy ustalaniu kaloryczności należy brać pod uwagę stopień nadwagi lub otyłości, kaloryczność dotychczasowej dziennej racji pokarmowej oraz stan zdrowia chorego.
- Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w zdrowej diecie cukier stanowił mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla dorosłej zdrowej osoby średnie zapotrzebowanie kaloryczne to 2000 kcal. Tak więc 10% z 2000 daje nam 200 kcal. Taka liczba kalorii to równowartość 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów). Zalecenia dla dzieci dotyczące cukrów w diecie są takie same. Trzeba jednak pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na energię u dziecka jest dużo mniejsze niż osoby dorosłej, dlatego też ilościowy udział cukru w diecie dziecka powinien być dużo mniejszy.
- Tłuszcz w diecie powinien dostarczać poniżej 30% energii całkowitej diety.
- Dzienna racja pokarmowa powinna zawierać minimum 35g błonnika
- Rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5 posiłków, w tym ostatni posiłek nie później niż 3 godziny przed snem.
- Zrezygnowanie ze smażenia i duszenia poprzedzonego obsmażaniem na rzecz gotowania, duszenia bez obsmażania, pieczenia w folii, pieczenia na ruszcie.
- NAJWAŻNIEJSZE – aktywność fizyczna – nieodłączny sposób na walkę z otyłością.

ŻRÓDŁA : https://www.gov.pl/web/psse-staszow/24-pazdziernika—swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia